Καθαρισμός εξοπλισμου

2013-07-25 12:33

Ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της δουλειάς ενός barista είναι το κλείσιμο της νυχτερινής βάρδιας. Και όταν λέω "κλείσιμο νυχτερινής βάρδιας" 

δεν εννοώ την καληνύχτα στους συναδέλφους φυσικά, αλλά την καθαριότητα του πόστου μετά το πέρας του σερβιρίσματος καφέ. Είναι από τα πιο σημαντικά καθήκοντα του barista αλλά ταυτόχρονα και απο τα πιο παραμελημένα!

Οι περισσότεροι συνάδελφοι κάνουν έναν καθαρισμό στα γκρουπ με την τάπα (το "τυφλό") και μια καθαριότητα με πανί τύπου wettex τις επιφάνειες της μηχανής και τα αρκοφύσια. Και τέλοοοοος..... Είναι έτσι όμως? Ο μύλος? Οι σήτες των γκρουπ? Τα κλείστρα και τα φίλτρα τους? Η σχάρα? Χμμ... Για να τα δούμε καλύτερα.....:

                                              Καθαρό κλείστρο = "καθαρός καφές"

     Κλείστρο(ή portafilter).    

  1. Βγάζουμε τα φίλτρα από τα κλείστρα και τα βουτάμε μαζί με το κλείστρο σε δοχείο με ζεστό νερό και καθαριστική σκόνη την οποία έχουμε προμηθευτεί από την εταιρεία καφέ μας ή από το εμπόριο. Κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα καλό θα ήταν να ξεβιδώνουμε και τα "βρυσάκια" που είναι στο κάτω μέρος του κλείστρου.
  2. Τα αφήνουμε για περίπου μισή ώρα μέσα στο νερό και μετά τα τριβουμε όλα εσωτερικά με ένα σκληρό σφουγγάρι ώστε να φύγει το μαύρο χρώμα από τα έλαια του καφέ και να αποκτήσει ξανά το χρώμα του μετάλλου. Επίσης καθαρίζουμε σχολαστικά τα φίλτρα τους ώστε να ξεβουλώσουν οι τρύπες τους από τα έλαια και με ένα πολύ μικρό σκληρό βουρτσάκι περνάμε και τις βρύσες. Αφού όλα τα μέρη είναι καθαρά από τα έλαια και τα υπολλείματα του καφέ, τα ξεπλένουμε και τα επανασυναρμολογούμε προσεκτικά. 
  3. Γκρουπ.  Άλλο ένα σημαντικότατο κομμάτι είναι τα γκρουπ της μηχανής. Βάζουμε το κλείστρο με το "τυφλό" και μια δόση καθαριστικής σκόνης. Κλειδώνουμε το κλείστρο και αφήνουμε να τρέξει νερό περίπου 10" και σταματάμε (Εδώ να σημειώσω κάτι που άκουσα πρόσφατα από κάποιον συνάδελφο που ήταν άπειρος και είχε και το ψυχολογικό σύμπλεγμα του "εξυπνάκια":
  4. Με την τάπα στο κλείστρο, το νερό που έρχεται από το boiler δεν έχει δρόμο διαφυγής οπότε παρασύροντας μαζί του λίγο καθαριστικό, βγαίνει μέσω της βαλβίδας που έχει η κεφαλή, στην αποχέτευση και ΔΕΝ επιστρέφει παλι μέσα στην μηχανή! Η τεχνική που θα δείτε να κάνουν μερικοί baristi, να ανοιγοκλείνουν το κλείστρο για να βγουν νερά από το πλάι ενώ έχουν την τάπα, δεν είναι για να μην επιστρέψουν τα νερά στην μηχανή, αλλά για να βγουν τα υπολείμματα του  kαφέ αντί να πάνε από την βαλβίδα στην αποχέτευση και γίνεται χωρίς υγρό καθαρισμού!). Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία καθαρισμού περίπου 5-6 φορές για κάθε γκρουπ.
  5. Μετά κάνουμε την ίδια διαδικασία χωρίς σκόνη καθαρισμού ώστε να απομακρυνθεί κάθε ίχνος αυτής.
  6. Καθαρίζουμε με βουρτσάκι την σήτα των γκρουπ  και τα κενά γύρω από αυτή (εκεί που κουμπώνουν τα "αυτάκια" των  λείστρων) αλλά με προσοχή μην κάνουμε ζημιά στη σήτα. Καλό θα ήταν να την βγάζουμε μια φορά την εβδομάδα και να την βάζουμε σε καθαριστικό ώστε να απομακρύνονται τα έλαια καλύτερα.
  7. Βραστήρες. Οι βραστήρες συνήθως καθαρίζονται απο τους συναδέλφους με ένα πανί εξωτερικά. Λάθος. Ο βραστήρας θέλει επιμελή καθαρισμό μιας και ειναι το κομμάτι της μηχανής που μπαίνει μέσα στο τελικό προϊόν! Θέλει καθάρισμα μετά από κάθε ρόφημα ώστε το επόμενο να μην παίρνει γεύση από το προηγούμενο (στιγμιαιος καφές με γεύση σοκολάτας, γάλα με γεύση στιγμιαιου κλπ) μαζί με τα μικρόβια που έχουν καθίσει για γεύμα πάνω σε αυτό! Στο κλείσιμο της ημέρας πρέπει να ξεβιδώνουμε το ακροφύσιο του (την άκρη του με τις τρύπες) και να τα τοποθετούμε μαζί με τον βραστηρα μέσα σε ζεστό νερό με καθαριστικό όπως και τα υπόλοιπα μέρη της μηχανης. Ανοιγοκλείνοντας συντομα 2-3 φορές την ροή του ατμού, επιτρέπουμε στο καθαριστικό να εισχωρήσει βαθύτερα μέσα στον βραστήρα. Το αφήνουμε λίγα λεπτά βυθισμένο στο νερό κι έπειτα ξαναβιδωνουμε το ακροφυσιο και ανοίγουμε τον ατμό ώστε να φύγουν τα υπολείμματα καθαριστικού από το εσωτερικό 
  •