Ο καφές είναι κόκκος ενός καρπού παρόμοιου με κερασιά.
Ο κόκκος συνήθως χωρίζεται σε δύο μέρη αλλά μπορεί να είναι και μονός (caracolito, γνωστός και ως Μαργαριταρένιος Καφές ή Pearl Coffee).
O καρπός του καφέ μεγαλώνει σε ένα δέντρο που είναι ένας αειθαλής κορμώδης θάμνος της οικογένειας Rubiaceae, του Οι δύο κυριότερες είναι:
καφές Arabicaκαφές canephora ( γνωστός ως Robusta) Ο καφές Arabica έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά περισσότερο συνηθισμένος λιγότερο πικρόςπερισσότερο άρωμα περισσότερο απαλός λιγότερο στυφός καφεϊνη μεταξύ 0,8-1,5 % ουσιώδη έλαια 18 % σάκχαρα 8 %
Ο καφές Robusta έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά περισσότερο σκληρός περισσότερο πικρός περισσότερο σώμα καφεϊνη μεταξύ 1,7-3,5 % ουσιώδη έλαια 8-9 %
σάκχαρα 5 %γένους Coffea το οποίο περιλαμβάνει περίπου 80 είδη.